{ "title": "Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/beyin-kanamasi-sonrasi-epilepsi.jpg", "date": "19.01.2024 00:54:35", "author": "CANSU SİCİMOĞLU", "article": [ { "article": "
Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi, Beyin kanaması, ani ve şiddetli baş ağrısıyla beraberiyle konuşma zorluğu, kusma ve baş dönmesiyle kendini belli eder. Bu gibi durumlarda hastanın en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir. Geç kalındığı takdirde hastanın hayatı tehlike girmiş olur. Beyinde ciddi hasarlar oluşabilir. Bu hasarlardan biri de beyin kanaması epilepsidir. Beyin kanaması sonucu beyine yeterli oksijen gitmemesinden kaynaklı epilepsi görülür. Epilepsi, bir diğer adı da sara hastalığıdır. Epilepsi, istem dışı nöbetlerin geçirildiği bir rahatsızlıktır. Bu hastaların yanında genelde biri bulunmalıdır. Nöbeti nerede ve ne zaman geçireceği belli değildir. Nöbet dışında normal sağlıklı bir insan gibidir. Hasta nöbet geçirdiği sırada bilinçsiz olur, bazen ağızdan köpük gelir. Vücutta kasılmalar görülür. Hasta nöbet geçirdiği sırada bilinçsiz olacağından etraftaki sert cisimleri uzaklaştırmak gerekir. Başını elimizle destek vererek korumalıyız. Bir kişi baygınlık geçirdiğinde ilk müdahalemiz soğan veya kolonya koklatmaktır. Epilepsi hastalarına bu uygulama yapılmamalıdır. Hasta üzerindeki giysiler rahat değilse gevşetilmelidir. Ayıltmak için çaba gösterilmemelidir. Aksi takdirde hastaya yarardan çok zarar veririz. Bu hastalar kendiliğinden nöbeti atlatır. Hasta yavaş yavaş kendine gelir. Nöbet sonrasında hastada halsizlik görülür ve bir süre dinlenmesi gerekir.

Epilepsi tedavisi, Her nöbet bir sonraki nöbetin oluşmasına kolaylık sağladığı için; hemen Uzman bir doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlamak gerekir. Hastanın yaşına, kilosuna ve geçirdiği nöbetin şiddetine göre ilaç seçilir. Kimi hastalarda doktorun verdiği ilaçlar hastalığı geçirmez sadece nöbeti geciktirerek sayısını azaltır. Kimi hastalarda ise uygun tedavi hallerinde hastalığın tamamen geçtiği görülmüştür. İlaçların çok düzenli aksamadan alınması çok önemlidir. Beyin kanaması sonrası epilepside; ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalara cerrahi müdahale de yapılabiliyor. Bu cerrahi tedavinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Cerrahi tedavide nöbetlere sebep olan beyin alanı çok titiz bir çalışmayla alınır. Bu tedavi yönteminden sonra epilepsi ataklarının ciddi oranda azalma gösterdiği gözlemlenmiştir.

Beyin kanaması sonrası epilepsi, farklı belirtiler gösterebilir ve her bireyde farklı şiddette olabilir. Bu belirtiler arasında şunlar bulunabilir:
" } ] }