{ "title": "Dirençli Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/direncli-epilepsi.jpg", "date": "20.01.2024 15:30:34", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Dirençli epilepsi, birçok kişide görülen bu hastalık bir beyin hastalığıdır. Her yaş grubunda olması mümkün olan bu hastalığın tedavi süreci boyunca kişiler ilaç kullanırlar. Konulan teşhisin ardından birçok epilepsi hastası nöbet ve atak geçirmemesi için veya azaltılması için ilaçlar yardımı ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Nöroloji doktoru tarafından epilepsi hastaları takibe alınarak düzenli muayene ve kontrollere uyan hastaları gözlenmektedir. Epliepsi hastalarının yarısı ilaç tedavilerinden faydalanmaktadır. Tabii ki bu durum çok ağır olan epilepsi hastalıklarında fayda göstermeyebilir. İlerlemiş teknoloji sayesinde gündemde olan kapalı lazer ameliyatları, nöbet dirençli epilepsi hastalarında ise cerrahi müdahale gereklidir.

Epilepsi hastalığı olarak bilinen ve çeşit türü olarak tam 40 çeşit olan epilepsi hastalıklarında kişilerin nasıl ve hangi tür olan epilepsi hastalığına yakalandığı hekim tarafından belirlenmektedir. Birçok kişinin yakalanmış olduğu bu hastalık oldukça sorunludur. Aileye düşen görevler oldukça zordur, örneğin bir epilepsi hastası nerede nöbet geçireceğini bilemez. Bu bir caddede karşıdan karşıya geçiş sırasında bile olabilir. Bir anda hasta yaşadığı bilinç kaybı nedeni ile o anda ezilebilir. Bu zaman zarfı içerisinde ise hastalar uzun zaman yakınları tarafından uzaktan da olsa takibe alınırlar. Bu durum aile içinde hasta olan kişi açısından da oldukça zor ve streslidir.

Dirençli epilepsi ne demektir nasıl tedavi edilmelidir: Bayanlarda oluşan epilepsi hastalarında daha farklı ve ağır oluşan epilepsilerde tedavileri daha ağırdır. Çünkü evlilikte anne olmayı isteyen, epilepsi hastası bayanlar böyle bir durumda kullandıkları ilaçları hamile kalırsa içemez. Bu durumda epilepsi atakları yoğunlaşarak kötüye gidebilir. Erkeklerde görülen bu hastalık durumu ise tabii ki onlar içinde pek hafif denilemez. Her iki taraf içinde hayata bakış açısı biraz daha zordur. Çünkü epilepsi hastaları kullanmış oldukları ilaçlar sayesinde vücutlarında hep uyuşukluk hissi yaşayabilir.

Bu nedenle sürekli uyku uyuma ve yorgunluk hissi oluşarak kendilerini kötü hissederler. Dirençli epilepsi, hastalarda gün içinde geçirdiği nöbet sayısı 15-20 kez olursa bu hasta dirençli epilepsi hastasıdır. Bu duruma nöroloji doktorları tarafından hastanın kullandığı ilaçlar etki göstermemektedir. Bu durumda epilepsi hastası genel cerrahi doktorları tarafından ameliyata alınmalıdır. Ameliyat olan hastalarda ameliyat sonrası dirençli epilepsi nöbetlerinin ve ataklarının ortadan kalkması mümkündür. Çünkü böyle bir durum karşısında hastada ilaç etki etmez. Günümüzde ileri boyutta olan teknoloji, sayesinde artık epilepsi hastalarının beyin açılmadan yapılan ameliyatlar uygulanmaya başlanılmıştır.

Dirençli epilepsi hastaları nasıl beslenmelidir? Epilepsi hastası olan kişilerin her türlü gerek fiziksel gerek bedensel olarak kendilerine dikkat etmeleri gerekir. Özelikle uyku, yemek, iş hayatında çok yorulmama veya en önemlisi stres gibi durumlara oldukça dikkat ederek sağlığına önem vermelidir. Dirençli epilepsi hastaları kendi hayatlarını düzen içinde yaşamalılar. Tabii ki bu diğer epilepsi hastaları içinde geçerlidir. Düzeli yaşam içinde olan hastaların atak ve nöbeti daha az olmaktadır. Sağıklı olabilmek ve kalabilmek için birçok epilepsi hastası genel muayene ve kontrollerini aksatmamalıdır. 6 ayda 1 kez mutlak nöroloji kontrollerini yaptırarak daha sağlıklı bir yaşam ve kaliteli bir hayata adım atarak yaşayabilirler.
" } ] }