{ "title": "Epilepsi Bayılma", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-bayilma.jpg", "date": "22.01.2024 01:01:28", "author": "İlkgün Şahbazoğlu", "article": [ { "article": "
Epilepsi Bayılma, Epilepsi hastalığını düşündüğümüzde sadece engelli kişilerde olacağı aklımıza gelir. Oysaki hepimiz birer epilepsi hastasına üyeyiz. Epilepsi hastalığı diğer adıyla sara hastalığı beyin içindeki hücrelerin olağan dışı bir elektro-kimyasal akımla nörolojik hasar görmesi, geçici hafıza kaybı yaşanmasına denir. Epilepsi nöbetleri bazen çok tehlikeli şeklinde yaşanırken bazen de hiç farkında olmadan epilepsi nöbeti geçiririz.

Epilepsi Bayılma Neden Olur?
Epilepsi Bayılma Çeşitleri; Basit bir tanımla epilepsi nöbeti beynin kısa süreli anormal elektrik akımıyla hafıza kaybı yaşamasıdır. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik şekilleri mevcuttur. Şu an ortalamadan 40 fazla epilepsi nöbeti çeşidi mevcuttur. Bilinen onlarca epilepsi nöbeti çeşidine rağmen aslında herkesin kendine göre farklı nöbetler geçirmesi epilepsi tanısının koyulmasını zorlaştırıyor. Temelde epilepsi nöbetleri ikiye ayrılır; parsiyel (Beynin sadece bir bölgesinde başlayan nöbetler) ve jeneralize (Beynin tamamında gerçekleşen nöbetler). Kişinin hangi çeşit nöbet geçirmesi oldukça önemlidir. Çünkü doktor kişinin epilepsi nöbeti çeşidine göre ilaç verecektir.

Epilepsi Bayılma Belirtileri Nelerdir?
Ayrıca epilepsi hastalarının araca binmesi beyindeki hasar gören noktanın yer değiştirmesi ya da zedelenen noktanın tekrar çalışmasına yol açar.

Epilepsi Bayılma Tedavisi; Epilepsi mutlaka doktor kontrolü altında olması gereken bir hastalıktır. Epilepsi ömür boyu süren bir hastalık değildir. Doktor kontrolünde ve doğru ilaç kullanımında belli yaşlarda kendiliğinde yok olan bir hastalık çeşididir. Fakat sıklıkla nöbet geçirmek oldukça tehlikelidir. Nöbet sırasında beynin tekrardan oksijensiz kalması bir sonraki nöbetin gerçekleşmesini kolaylaştırır veya beynin yeniden hasar görmesine böylelikle de düzelmesine engel olabilir. Eğer küçük nöbetler geçiriyorsanız bunu hafife almayın. Çünkü bu küçük nöbetler daha büyük nöbetleri de beraberinde getirir. Epilepsi nöbetlerinin merdivenden düşme, suda boğulma dışarıda ise trafik kazası tehlikeleri vardır. Bu nedenle epilepsi nöbeti sırasında mutlaka müdahale edilmelidir. Epilepsi nöbetlerinin önlenmesinde en etkili yol ilaç tedavisidir. Epilepsidfe kullanılan ilaçlar beyin hücrelerinin nöbet durumunda aşırı baskı uygulayarak nöbeti engeller. Bu ilaçlar doktorun söylediği dozda her gün doğru saatlerde kullanılmalıdır. Doktorlar bu ilaçları hastanın yaşı, kilosu ve nöbet türünde göre belirler. Tedavide kullanılan bu ilaçlar hastalığı tamamen yok etmez sadece nöbeti engeller veya sayısını azaltır. Epilepsi hastalığında kullanılan başlıca ilaçlar şunlardır;
Dünyadaki hiçbir doktor epilepsi hastasının ailelerine ilaç tedavisinin %100 sonuç vereceğini söyleyemez. Ypılan araştırmalarda epilepsi hastalara uygun tedavi yöntemleri uygulandığında bunların %60'ının düzeldiği, %20'sinin de tedaviye yanıt vermediği ortaya çıkmıştır. Eğer hasta ila. Tedavisine rağmen hala nöbet geçiriyor ise o zaman cerrahi yönteme baş vurulmalıdır. Hastanın ameliyat ile beyindeki hasar gören noktanın alınmasıyla gerçekleşir. Bu cerrahi yöntemi geçiren hastaların %90'ında gözle görülür düzelme olmuştur. Fakat bu cerrahi yöntemi güvenilir bir tıp merkezinde yapılmasında önem vardır.

Epilepsi Bayılma Sırasında İlk Yardım
  • Kişi öncelikle güvenilir bir yere yatırılır ve etrafındaki eşyalar çarpma tehlikesine karşı uzaklaştırılır.
  • Başını bir yere çarpmaması için el yardımı ile desteklenir.
  • Kesinlikle soğan veya kolonya koklatılmaz.
  • Kişinin hareketleri durdurulmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bir işe yaramayacaktır.
  • Üzerindeki dar kıyafetler çıkarılır veya gevşetilir.
  • Kişiyi ayıltmaya çalışmayınız. Kişi kendi kendine yavaş yavaş ayılacaktır.
  • Kişi kendine geldikten sonra yorgunluk, halsizlik veya geçici bilinç kaybı yaşayabilir. Nöbet geçtikten sonra bir yere yatırılmalı ve dinlendirilmelidir. Daha sonra hastaneye götürülmelidir.
  • Kişi nöbet sırasında dişini sıkıyor ise kesinlikle elinizi ağzına uzatmayınız. Sert ve temiz bir cisim ile dilinin solunum yolunu tıkamasını önleyiniz.
" } ] }