{ "title": "Epilepsi Diyeti", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-diyeti.jpg", "date": "20.01.2024 13:57:23", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Epilepsi diyeti, Ketojenik diyet bilinen en eski epilepsi diyetidir. 20. Yüzyılın başlarında, açlığı taklit eden bir beslenme yönteminin epilepsi hastalarına iyi geldiği fark edilince uzun bir süre uygulanmıştır. Sonrasında epilepsi için ilaçlar bulunmaya başladıkça 70 yıl kadar terk edilmiş bir tedavi olarak kalmıştır. Lakin günümüzde uygulanan bu epilepsi diyeti epilepsi hastaları için önemli bir tedavi alternatifi olmaya başlamıştır. Ülkemizde birçok merkez ve kliniklerde epilepsi diyeti yapılmaktadır. Ketolojik diyet vücudu uzun süre aç bırakmak açlık metabolizmasını sürdürmek için tasarlanmıştır bir diyettir. Kişi açlık durumundayken, yağ yakılması sonucu ortaya çıkan bir yan ürün olan ketonları üretir. Diyet bu yağların yakılması sırasında ortaya çıkan ketonlar nedeniyle, ketojenik diyet ismini almıştır. Bu diyette bir diğer prensip ise düşük karbonhidrat tüketimiyle vücutta ensülin salgısını olabildiğince düşürmektir. Epilepsi diyeti uygulanan hastaların bir kısmında nöbetlerde azalma ya da uzun süre aralıklarında kaybolduğu görülmektedir. Epilepsi diyeti yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içermektedir. Yağ ana kalori olunca buna bağlı olarak ketonlar oluşur. Günümüzde karbonhidrat diyetleriyle bu rahatsızlığı tedavi amacı hızla yayılmaktadır. Çünkü insülin temel depolayıcı hormondur. Bu yeni formlar ketojenik diyetin hafifletilmiş formlarıdır. Bunlardan örnek verelim,
Epilepsi diyeti hangi hastalara uygulanır?

Bu diyet en çok Lennox-Gastaut sendromu gibi kontrolü zor ve genelleşmiş epilepsisi olan kişilerde kullanılır. Sistemi çökertici atak ya da tonik-klonik nöbetlerle şiddetli ve ritmik kas kasılması karekterize genelleşmiş bir epilepsi olan Lennox- Gastaut genellikle felç ve zekâ geriliği nörolojik durumları olan kişilerde ortaya çıkar. Bu durum tedaviye karşı oldukça dirençlidir. Genelleşmiş epilepsi teşhisi konmuş çeşitli ilaçlara cevap vermeyen 12 yaşına kadar olan çocuklar için uygulanabilir. Yapılan son çalışmalarda diyetin bir kısmi nöbetlerde de etkili olduğu görülmüştür.

Epilepsi diyeti süreci

Diyet bir açlık süreciyle başlar ve vücut yüksek oranda keton üretinceye kadar sürer. Bu süreçte kişinin sabırlı olması gerekir uzun sürebilmektedir. Bu dönemde kişide kusma, düşük kan şekeri, dehidrasyon ve nöbetler geçirebileceği için epilepsi diyeti uygulayan kliniklerde geçirmesi gerekmektedir. Diyete karar veren kişinin klinikte uzmanlar gözetiminde yatarak bu süreci geçirmesi ve çok kararlı olması gerekir. Uzman gözetimindeki bu sürede ilaçlar yeniden düzenlenebilir. Diyetin etkili olup olmadığını zaman gösterecektir bu zaman ortalama iki aylık bir süredir. Hasta üzerinde olumlu etkileri görüldüğü taktirde iki yıl sürecektir. Bu süre zarfında ilaçların dozları düşürülür. Bu epilepsi diyeti uygulanan kişilerin daha canlı ve daha mutlu oldukları gözlenmiştir.
" } ] }