{ "title": "Epilepsi Genetik Mi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-genetik-mi.jpg", "date": "21.01.2024 06:10:11", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Epilepsi Genetik mi; Evet Epilepsi genetik bir hastalıktır. Halen günümüzde bile tedavisi çok zor olan bir hastalık olup, günümüzün hala tam tedavisi olmayan bir hastalığıdır. Epilepsi hastalığı beyin fonksiyonlarında bozukluk sonucunda vücudun kasılması, kendini kaybetme gibi semptomları olan ve tedavisi zor olan bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri kişinin yaşına ve şahsına göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda psikolojik hastalıklar ile de karşılaşılsa bile yapılacak tetkik ve analizlerin ışığında tanısı konabilmektedir. Epilepsi hastalığı beyinde olan bir hastalık olduğundan ve beyinde bizim dış dünyası ile bağlantımızı sağlayan bir organ olduğundan çok önemli bir hastalıktır. Beyin organı yaklaşık olarak yüz milyar hücreden meydana gelen karmaşık bir sisteme sahiptir. Bu karmaşık sistem içerisinde, Epilepsi hastalığı günümüze kadar çözülemeyen bir sorundur. Epilepsi hastalığı halk arasında sara olarak bilinen bir hastalıktır. Hastalığın oluşma anı ve gidişatı beyin fonksiyonlarında oluşan bir bozukluğa bağlıdır. Beyin hücrelerinde oluşan anormal elektrik aktivitelerinin yayılması sonucunda ortaya çıkar. Beyin vücudu yöneten ve idare eden organ olduğundan, bu elektriksel aktivitenin gerçekleşmesi vücutta bulunan birçok organ ve sistemleri etkilemektedir.

Epilepsi hastalığının hastadaki oluşum şekli
Epilepsi hastalığı tek halkın bildiği gibi bir vücut kasılması oluşan bir hastalık değildir. Aslında bunun yanında göz seğirmesi, sadece kusma, bazen sadece sıcak basması veya bazen de sadece derin dalmalar ile seyreden bir hastalıktır. Toplumun bildiği vücut kasılması ve hastanın kendini kaybetmesi sadece onların bildiği bir kısımdır.

Epilepsi genetik mi?

Epilepsi hastalığın belirtileri yaşa ve hastaya göre değişir demiştik buna en güzel örnek yeni doğanlardır. Yeni doğan bebeklerde Epilepsi hastalığının belirtileri yutkunma ve yalanma şeklinde görülür. Ayrıca ayaklarda tıpkı bisiklet pedalı çevirir gibi bir durumda gözlemlenebilir. Süt çocukluğu döneminde ise hastada bütün vücutta kasılmalar, dalmalar, gibi belirtileri görülür. Bu hastalığın erişkinlerde olan belirtileri dahada farklı bir şekilde görülür. Hayal görme, kol ve bacaklarda uyuşma, belli başlı anıları hatırlayamama, kol ve bacaklarda kasılma veya bütün vücudun kasılması şeklinde Epilepsi hastalığı, belirtiler gösterebilir. En son yetişkinlerdeki belirtileri ise belli zaman boşlukları, tüm vücudun hareketlerini kontrol edememe, baş dönmeleri, belirli yerlerde uyuşmalar, kusmalar gözlemlenir. Yani yaş ilerledikçe hastalığın belirtileri de ilerler ve çoğalır. Aslında Epilepsi hastalığı vücudun fonksiyon dışı hareket etmesine neden olan bir hastalıktır. Herhangi bir fonksiyon dışı hareket Epilepsi hastalığının belirtisi olabilir. O yüzden ilk bayılma gibi belirtilerde hastalar öncelikle kardiyolojide muayene olur ve ona göre dahiliye bölümüne yönlendirilir. Bu oluşumlar araştırılıp Epilepsi hastalığı tanısı konur. Yani anlam veremediğimiz vücut fonksiyonu dışında gelişen hastalıklar Epilepsi hastalığına işarettir.

Epilepsi hastalığı neden olur?

Bir başka varsayımda ise tek yumurta ikizleri olan bebeklerden birinde Epilepsi olması, diğerinde olmaması genetik yatkınlığı da sorgula nedeni olmuştur. Hastalık oluşumu değişken bir yapıda olup genetik mi değil mi demekten ziyade hastalığın olduğu bir ailede olma olasılığı yüksek bir potansiyel içermektedir. Yani Epilepsi hastalığı doğuştan olmuşsa genetiktir. İkiz bebeklerde bile bu hastalık sadece birini etkileyebilir diğeri normal gelişimi sağlayabilir. Buda insan vücudunun karmaşık yapısını bir daha karşımıza çıkartır. Ne kadar araştırılsa da insan bedeni hala bilinmezlikleri çok olan dünya canlılarının başında gelir. Sadece beyin organı bile halen tam olarak anlaşılamamıştır.

Sağlıkla kalın.
" } ] }