{ "title": "Epilepsi Göz Kayması", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-goz-kaymasi.jpg", "date": "20.01.2024 02:04:47", "author": "ESRA TOPAL", "article": [ { "article": "
Epilepsi Göz Kayması, konusuna değinmeden önce Epilepsi hastalığı ve ilerleme aşamalarıyla ilgili bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Alanında Uzman doktorlar 30'dan fazla nöbet türü ve 100'den fazla da farklı epilepsi sendromu tanımlamış olup, Epilepsi hastalarının %30'unda nöbetlerin kontrol edilemediği de saptanmıştır. Epilepsi, Sinir hücrelerinde aşırı yük boşalması sonucu beynin normal aktivitesinin bozularak oluşan yaygın bir nörolojik hastalık türüdür.

Epilepsi nöbeti ise bu hastalık esnasında kişinin beyninde gerçekleşen ani elektrik aktivitesinin patlamasıyla oluşmaktadır. Epilepsi nöbeti esnasında bellek kaybı, kas sertleşmesi, boş bakışlar bilinç kaybı ve göz kayması olabilmektedir. Kişinin bir kere Epilepsi nöbeti geçirmiş olması bu hastalığı olduğunu anlamına gelmemekle birlikte tetikleyici sebep yokken birkaç kez geçirilen epilepsi nöbeti karakterize bir durum olabilmektedir.

Epilepsi Nöbetinin Aşamaları Nelerdir?

Kişi bu nöbeti geçirmeye başlayacağının herhangi bir durumun sinyali ile sezebilir. Aura olarak bilinen garip duygular ile huzursuzluk içine düşerek nöbet sonrası beynin kendine gelme sürecinde uyuşukluk ve zihin karışıklığı hissedilmektedir.

Epilepsi Hastalarının Geçirdiği Nöbet Türleri Nelerdir?

Bu hastalık evresinde kısa süreli dikkat kayması ile uzun süreli konvülsiyonlara kadar pek çok nöbet çeşidi bulunmaktadır. Nöbet geçirme aralıkları birden az olarak görünmesiyle birlikte günde pek çok sayıda da geçirilmektedir. Bu nöbet çeşitleri şu şekildedir:

Parsiyel Nöbetler

Beynin yalnızca bir kısmında başlayarak bir kısmını etkilemektedir. Parsiyel nöbetler 2 aşamada gerçekleşmektedir. Basit Parsiyel Nöbetler, nöbet esnasında kişinin bilinci yerinde olup, kişi etrafındaki insanları fark etmeye devam eder. Kişi kendini rüyadaymış gibi hissederek duygusal patlamalar ve göz bölgesinde bazı tiklerle yaşamına devam edebilmektedir.

Kompleks Parsiyel Nöbetler

Kişi bu nöbet esnasında bilincinde değişiklik yaşayarak bilinç kaybı görülmektedir. Kişi kendini sürekli rüyadaymış gibi hissetmektedir. Pek çok çeşidi bulunan Epilepsi nöbeti sırasında göz kayması durumu ise kişinin bilinci yarı olarak yerindeyken atak geçirdiği sırada en sık rastlanabilen durumdur. Kişinin bu nöbet esnasında göz bebeklerinin beyazı göz kapağının arkasına kayacak şekilde bakışları donabilmektedir. Böyle durumda olan biri görüldüğü zaman başını yere vurup çarpmaması için özellikle kafasını düzgün tutmak gerekmektedir.

Epilepsi göz kayması durumunda özellikle bu durumun kalıcılığını yok etmek için nöbet geçiren kişi bilinçli hareket etmediğinden göz kapaklarını kapalı tutmak gerekmektedir. Ayrıca nöbet bittiği esnada da gözlerini sabit bir noktaya bakmasını sağlayarak hareket ettirmemek de göz kaymasının kalıcı kusur olmasını engelleyici hareketlerdendir.
" } ] }