{ "title": "Epilepsi Nedir", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-nedir.JPG", "date": "20.01.2024 07:53:52", "author": "Raşide", "article": [ { "article": "Epilepsi Nedir? Beynindeki elektrik dalgalarının dengesiz çalışması sonucu, beyin hücrelerinin kendi kendine kontrolsüz bir biçimde çalışması durumudur. Doğumdan başlamak üzere her yaşta görülebilir. Nörolojik bir bozukluk olup, halk arasında \"Sara\" olarak bilinir. Kişide bayılma, kasılma, nefes yitimi nöbetleri şeklinde görülür.

Epilepsi Neden Olur?
Epilepsinin Çeşitleri

Nöbet şekline ve oluş durumuna göre epilepsi çeşitlilik gösterir. Bu nöbetler yer yer çok sert ve çok hafif seyreder.

Basit Parsiyel Nöbetler

Bu epilepsi çeşidi, genelde basit, belli belirsiz nöbetler şeklinde kendini gösterir. Vücudun el, ayak, bacak gibi organlarında bölgesel olarak ortaya çıkar. Genel olarak hafif kasılma, titreme, karıncalanma, yanma şeklinde belirtiler gösterir. Başladığı bölgede bitme olabileceği gibi, başka bölgelere de kayabilir. Örneğin elde başlayıp bacağa da geçebilir. Nöbet bitiminde, bölgede kuvvetsizlik, his kaybı olabilir.

Kompleks Parsiyel Nöbetler

Basit parsiyel nöbetleri görülmesi durumlarında, bilinç kaybı yaşanması durumudur. Nöbet anında hasta bazı hayali görüntüler görür. Bu görüntüler,; bazen ışık çakması, bazen bir görüntü şeklinde olabilir.

Jenaralize Epileptik Nöbetler

Epilepsinin kendini, bayılma, birden düşme, ani bilinç kaybı, şeklinde gösterdiği türüdür. Günlük yaşantımızda sık karşılaştığımız, kişinin ağzından köpükler gelerek nöbet geçirdiği, kasıldığı tür olan bu epilepsi türü acilen tedavi edilmesi gereken türdür.

Epilepsinin Belirtileri Nelerdir?
Epilepsinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tanısı, EEG(Beyin fonksiyonları ölçme), ile konulur. Epilepsi nöbetleri zaman zaman çok hafif geçebileceği gibi zaman zamanda çok sert nöbetlerle sonuçlanabilir. Nöbetler kendini gösterdiği anda doktora başvurmak gerekir. Tedaviye anti epiletik ilaçlar başlanır. Tedaviye başlandıktan sonra ilk önce hastanın kan seviyesini kontrol altında tutmak gerekmektedir. Bunun sebebi; kan seviyesinin düşmesi beyindeki oksijen seviyesini azaltacağından dolayı, nöbetlerin sıklaşmasına sebep olur. İlaç tedavisine riayet edildiği takdirde nöbet oluşumları engellenir. Ama bu tedavi birkaç yıl sürebilir. İlaçlara ara vermek veya bırakmak nöbetlerin tekrar başlamasına sebep olur. Cerrahi müdahale, ilaç tedavisinin yetersiz kalması durumlarında başvurulan bir yöntemdir. Beyin cerrahı tarafından yapılır. Büyük oranda hastalığın ortadan kalmasını sağlar.

Günlük yaşantımızda, her an sara krizi geçiren birini görebiliriz. Bu nedenle olay esnasında yapılacak ilk yardımı bilmemiz gerekmektedir. İlk önce nöbet geçiren kişinin bulunduğu yerdeki kırılacak şeyleri uzaklaştırmak gereklidir. Başı bir cisimle desteklenir. Yakası gevşetilerek solunumu rahatlatılır. Dişler kilitlenmişse kaşık gibi sert bir cisimle açılması sağlanır. Rahat bir yerde yatması sağlanır ve ayıldığında hemen kalkması engellenir. Nöbet geçiren kişi herhangi bir şekilde ayıltılmaya kalkılmaz. Kişi kendiliğinden ayılır. Gelişen tıp imkânları sayesinde epilepsi hastalığı kontrol altına alınmış bir hastalıktır.
" } ] }