{ "title": "Epilepsi Nöbeti", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-nobeti.jpg", "date": "21.01.2024 18:16:54", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Epilepsi nöbeti; beynin doğal aktivitesinin sinir hücrelerinde aşırı yük boşaltılması sonucu bozulan yaygın bir nörolojik hastalıktır. Epilepsi nöbeti beyinde gerçekleşen bir çeşit ani elektrik akımı patlamasının sonucudur. Bu durum beyindeki mesajın geçici bir süre durmasına ya da mesajların karışmasına neden olabilmektedır.

Semptomlar her nöbet çeşidi ile değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenler kas seğirmesinin, konvolüsyon, göz seğirmesi, kas gevşemesi veya sertleşmesi, bellek kaybı, boş bakışlar ve bilinç kayıpları içermektedir. Kişinin tek bir tane epilepsi nöbeti geçirmesi, o kişinin epilepsi hastalığı olduğunu göstermez. Epilepsi hastası tanımlanabilir herhangi bir tetikleyici olmadan da ortaya çıkabilir. Tekrarlayan iki ya da üstü nöbetlerde karakterize olmuş bir durumdur.

Epilepsi nöbetinin aşamaları nelerdir?

Hasta nöbetin başlayacağının sinyalini veren ara diye de bilinen garip bir his ya da bir duygu yaşayabilir bu durum kokular gibi duygusal ilizyonları sersemliği ya da huysuzluğu içerebilir.

Nöbet tut diye de bilinmektedir ve nöbetin sonrasında kişi beyinin kendine gelmez sürecinde zihin karışıklığı ve uyuşukluk ile ilişkilendirilen bir durum içerisine girebilir.

Epilepsi nöbetinin türleri

Doktorlar hastalarda kısa süreli dikkat kaymasından daha uzun süreli konvülsiyonlara kadar değişiklik gösteren otuzdan fazla değişik nöbet türü tanımlanmıştır. Epilepsi nöbetleri değişken olup bazı hastalarda senedi bir ya da daha az nöbet görülürken bazıları hastalarda günde birkaç kez nöbet yaşayabilirler. Epilepsi nöbetleri çoğunlukla beyindeki anormal elektrik akımının alanlarına bağlı olarak iki ana grupta toplanır. Bunlar potansiyel ya da jeneralize nöbetler olarak ayrılmaktadırlar.

Parsiyel nöbetler: bu türdeki epilepsi nöbeti beynin yalnızca bir tarafında başlar ve sadece o tarafı etkiler.

Basit nöbet: Epilepsi nöbeti devam etmesine rağmen kişinin bilinci yerindedir ve kişi etrafında olanların farkında olmaya devam eder.

Anormal bir seğirme, uyuşukluk, sersemlik, terleme, algı ve hafıza bozukluğu, bulantı ve dejavu hissi görülebilir.

Kompleks: Epilepsi nöbeti geçiren kişide bilinç ve algı kaybı yaşanabilir. Epilepsi hastası rüyadaymış gibi bir durum yaşayabilir. Bunlar tik ve göz kırpmaları gibii garip ve tekrar eden davranışlar, duygusal patlamalar şeklinde görülür. Bu da zihin karışıklıklarına neden olur.

Absans Nöbetler: Epilepsi nöbeti geçiren kişinin boşluğa dalıp gitmiş şeklinde göründüğü nöbet türüdür. Haliyle hastada atak zamanlarında bilinç kaymaları görülür. Genellikle çocukluk döneminde başlar ve dikkat eksikliği ile karıştırılabilmektedir.
" } ] }