{ "title": "Epilepsi Nöbetleri", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-nobetleri.jpg", "date": "19.01.2024 23:11:50", "author": "Nursima", "article": [ { "article": "Eplilepsi nöbetleri; epilepsi hastasının belirli zaman aralıklarında geçirdiği; hastalığına bağlı olarak titreme, bayılma, vs. Şekillerde görülen nöbettir. Pek çok tarihi kişilik eplilepsi hastası olmalarıyla bilinirler ve epilepsi nöbetleri tarihi kayıtlarda geçirdiği krizlerin tarifinden anlaşılmaktadır.

EPİLEPSİ NEDİR?

Epilepsi; beyin hücrelerinin kontrolsüz bir elektro-kimyasal boşalma yaşaması sonucu kendini gösteren, kişide geçici bilinç kaybı, gereksiz korku kaybı gibi etkileri olabilen bir hastalıktır. Halk arasında \"sara hastalığı olarak\" da bilinir.

Epilepsi nöbetleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler bahsedilen elektro-kimyasal boşalmadan önce yoğun bir korku hissine kapılırlar. Bazıları bilinçleri kaybederek bayılırlar. Bazılarında titreme nöbeti şeklinde kendini gösterirken, bazılarındaysa ağız köpürmesi görülür.

EPİLEPSİNİN BAŞLICA NEDENLERİ

Epilepsi nöbetleri vitamin eksikliği gibi kişinin kendisinin çözebileceği sebepleri olduğu gibi, genetik sebepleri de vardır. Epilepsinin başlıca nedenleri. Genel olarak sıralarsak:
şeklinde olabilir.

EPİLEPSİ NÖBETLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Yukarıda bahsedildiği gibi epilepsi nöbetleri beyin fonksiyonlarında meydana gelen kısa süreli bir bozukluk ve beyin hücrelerinin elektro-kimyasal dengesizliğinden kaynaklanır. Epilepsi nöbetleri çok farklı şekillerde kendini gösterebilir. Herkesin bilebileceği ağız köpürmesi, titreme, bayılma, vs. Gibi nöbetler olduğu gibi; hiç kimsenin, hastanın kendisinin bile fark edemeyeceği şekillerde gerçekleşen epilepsi nöbetleri de mevcuttur. Bu durum hastaya epilepsi tanımının konulmasını zorlaştırır ve hastanın geçirdiği epilepsi nöbetlerinden haberi bile olmaz. Öyle ki; tıp dünyasında kırkın üzerinde epilepsi nöbeti çeşidi tanımlanmıştır. Neyse ki gelişen tıbbi yöntemler sayesinde tanı koymadaki zorluklar gittikçe ortadan kalkmaktadır.

Bu kadar çeşitli olmalarında rağmen epilepsi nöbetlerini parsiyel ve jeneralize olmak üzere ikiye ayırabiliriz:

PARSİYEL EPİLEPSİ NÖBETLERİ

Beyin belirli bir bölgesindeki fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan epilepsi nöbetidir. Elektriksel boşalma o bölgede kalır veya oradan beynin diğer bölümlerine de sirayet eder. Basit parsiyel nöbetler; söylendiği gibi vücudun belirli bir bölgesinde gerçekleşir. En büyük belirtisi, hastanın belirli bir yerini sürekli tutmasıdır. Ya vücudun gerçekleşen bölgesinde kalır ya da vücuda yayılır. Ayaklarda, elde, parmaklarda karıncalanma şeklinde olanlar en yaygın görülen epilepsi nöbetleridir. Örneğin elde başlayan bir epilepsi nöbeti orada da kalabilir; zamanla kola, omuza, yüze ve gövdeye de yayılabilir. Nöbet sonrası hasta sözü edilen bölgede bir güçsüzlük ve uyuşma hisseder. Bu şekilde gerçekleşen epilepsi nöbetleri basit parsiyel epilepsi nöbetleri adını alır. Eğer basit parsiyel nöbete bilinç kaybı da eşlik ederse bu epilepsi nöbetleri kompleks parsiyel epilepsi nöbetleri olarak adlandırılır. Hastalar titremenin yanında geçmişe dair anılar, resimler görebilirler, sesler duyabilirler. Yalnız şizofreniden farklı olarak epilepsi nöbetlerinde hasta, gördüklerinin gerçek olmadığının bilincindedir.

JENERALİZE EPİLEPSİ NÖBETLERİ

Beynin tümünde elektro-kimyasal dengesizlik yaşanması sonucu meydana gelen epilepsi nöbetidir. Çok farklı alt sınıflara ayrılabilir fakat hepsinin ortak noktası ani bilinç kaybı, yeme, içme, konuşma gibi motor aktivitelerin bile yapılamaz duruma gelinmesi gibi belirtilerdir. Nöbet sırasında hasta önceki pozisyonunu korur fakat çevrenin bilincinde değildir. Gözler sabitlenmiştir ve bilinci geçici bir bozukluk yaşamaktadır. Parsiyel epilepsi nöbetlerine göre jeneralize epilepsi nöbetleri; tedavide daha çok üzerinde durulması gereken, hasta için daha tehlikeli olabilecek epilepsi nöbetleridir.
" } ] }