{ "title": "Epilepsi Öldürür Mü", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-oldurur-mu.jpg", "date": "19.01.2024 03:14:01", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Epilepsi Öldürür mü; halk tarafından sara hastalığı olarak bilinen, epilepsi hastalığı, doğum anında ya da daha sonraki zamanlarda bir sebepten dolayı beynin hasar görmesi nedeniyle ara ara nöbetler halinde görülen, hastalığı taşıyan kişide istem dışı hareketlerin oluşmasına neden olan kronik hastalıktır. Epilepsi nöbeti, beyinde gerçekleşen ani deşarj olması halidir. Böyle bir durumda, beyin mesajlarının geçici olarak duraklamasına ya da karmaşasına sebep olur. Nöbet esnasında, kol ve bacaklarda gerilme, bilincini yitirme, duyma, görme, koku, tat, vs. Duyularında değişiklikler ayrıca konuşma bozukluğu gibi durumlar gözlemlenir. Epilepsi hastasının bilinçsiz tutum ve davranışları, hastayı ölüme kadar götürür. Örneğin, bilinçsiz ilaç kullanımı ya da tedavi sürecini yarıda kesmesi tehlikeli bir davranıştır.

Epilepsi Neden Olur?

Epilepsi hastalığına yol açan sebepler arasında, kalıtımsal, sonradan yaşanan incinme, ateşli hastalık geçirme ve zehirlenme olabilir. Epilepsi belirtileri, bebek, çocuk ve yetişkin insanlarda farklı olarak görülebilmektedir. En çok görülen belirtiler bilinç yitimi, titreme, bayılma, nefes darlığı, yere düşme, dokularda ve yüzde morarma, hareketlerini kontrol edememe, aşırı tükürük salgılanması, nefes kesilmesi, otururken uzaklara dalma, uyku hali, kriz sonrası şaşkınlık idrar kaçırma. Hastalarda bu belirtilerin bir veya birkaçı bir arada bulunabilir. Belirtiler kişiden kişiye farklı sıklık ve şiddette olabilir. Tedavi gören hastalarda belirgin düzelmeler görülmektedir.

Epilepsi Nöbet Türleri Nelerdir?

Hekimler, çok kısa süreli dikkat kaymasından uzun süreli havalelere değin farklılık gösteren 30 taneden fazla, değişik nöbet türü tanısı yapmışlardır. Nöbetlerin ortaya çıkış süreleri de değişkenlik göstermiş, bazılarında, bir sene içerisinde çok az nöbet görülürken, bazılarında her gün çok fazla nöbet görülebilmektedir. Nöbetler genel olarak, beyinde bulunan anormal elektrik faaliyeti alanı bağlı iki ana gruba” parsiyel veya jeneralize nöbetler” ayrılır.

Parsiyel Nöbetler: Parsiyel nöbet, beyinin sadece bir bölümünde olur ve sadece bir kısma etki eder. “Fokal” olarak bilinen bu nöbet, aşağıdaki durumlarda görünebilir:
Basit: Nöbet faaliyetine rağmen bilinç yerinde, kişi etrafının farkında ama kendinde anormal bir değişiklik hissedebilir.

Kompleks: Kişinin bilincinde değişkenlik ve bilinç kaybı olur.

Sekonder Jeneralize: Parsiyel olarak başlayıp, beynin geri kalan kısmına da yayılır, jeneralize bir nöbet şeklini alan nöbettir.

Jeneralize Nöbetler: beynin her iki tarafında birlikte görülür, anormal aktivite sonucu olur.

Absans Nöbetler: hastanın boşluğa dalıp gitmiş gibi görünmesi bilinç kayması şekli ile ilişkilendirilir.

Epilepsi Nöbetinde İlk Yardım

Nöbet sırasında kişinin kendine ve çevresine verebileceği ortam güvenli hale getirilir. Örnek olarak, hasta nöbet geçirirken, yere düşebilme ihtimaline karşı olası yaralanmaları önlemek için: kesici, delici yahut düştüğünde kafasını yaralayabileceği sert zeminler varsa buralara yastık koymalı, dilini ısıra bilme ihtimaline karşı ağzına mendil konulmalı, nöbet trafik akışında iken tutarsa, ortamdaki trafiği durdurmalıdır.

Epilepsi Tedavisi İçin Yapılacak ve Yapılmayacak Durumlar

Epilepsi reçetesi doktorlar tarafından doktorları verilmelidir. Eczacı Sağlık personeli veya doktor olmayan kişilerin Epilepsi için yazdığı reçete ya da önerdiği ilaçlar veya başka hastaların kullandığı ilaçlar yüzünden, bilinçsiz tedavi yöntemine başvurmak, hastalarda ölümcül sonuçlara neden olabilir. Birçok hasta bu şekilde ölmektedir. Doktorlar tarafından yazılan ilaç reçetesi, kişiye özel olarak verilir.
" } ] }