{ "title": "Epilepsi Sara Hastalığı", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-sara-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 02:15:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Epilepsi sara hastalığı, beyinde bulunan sinir hücrelerinden kaynaklanan, kısa süren nörolojik bir hastalık olarak tanımlanır. Beyinde algılanan elektrik sinyallerinin normalde olması gerekenden farklı şekilde yayılması nedeniyle, aniden gelişen nöbetler yaşanır. Yaşanan nöbetler farklı şekillerde olabilir. Bayıl, titreme haricinde bazı hastalarda yaşanan nöbet hissedilmeyebilir. Bu gibi durumlarda epilepsi sara hastalığı teşhisi gecikebilir ya da zorlaşabilir. Epilepsi nöbetleri çeşidine göre bazen birkaç saniye bazen ise birkaç dakika devam edebilir.

Beyinde sinir hücre fonksiyonlarını kesintiye uğratan her şey epilepsi sara hastalığının gelişmesine sebep olabilir. Enfeksiyonlar, kafaya alınan darbe, travma, genetik etkenler, doğumsal bozukluklar epilepsi sara hastalığı nedenleri arasında yer alır. Epilepsi tedavisinde genellikle ilaç tedavisi kullanılarak nöbetler kontrol altına alınabilir. Epilepsinin tam anlamıyla iyileşmesi yalnızca birkaç epilepsi türünde mümkün olmaktadır. Belli bir nedene bağlı olarak gelişen epilepsi hastalığı yaşam boyu sürebilir ve düzenli olarak ilaç tedavisi uygulanması gerekir.

Epilepsi sara hastalığı neden olur?

Genetik etkenler: Yapılan araştırmalara göre yaklaşık olarak 500 adet gen bu hastalıkla ilişkili olarak tespite dilmiştir. Dolayısıyla epilepsi sara hastalığının gelişemsinde genetik özelliklerin payı büyüktür.

Kafa travması: Kafaya alınan bir darbe, trafik kazası ya da başka bir travmatik olay beyin işlevinde kalıcı bozulmaya neden olabilir. Açık olan yaralarda hastalığın geşlişme riski daha yüksektir. Kısa süreli bilinç kaybına yol açan yaralanma ya da darbeler epilepsi hastalığına neden olmaz.

Beyin koşulları: Beyin tümörü ya da felç gibi beyni tam olarak etkileyen sağlık problemleri de epilepsiye yol açabilir. 35 yaş üzeri kişilerde epilepsiye en çok neden olan sebepler beyin koşullarıdır.

Enfeksiyon: Vücutta meydana gelen bazı enfeksiyonlar beyin yapısında kalıcı değişimlere yol açabilir. Dolayısıyla herhangi bir yaşta epilepsi gelişebilir. Bakteri ve mantar enfeksiyonları beyinde apse gelişmesine sebep olabilir. Apse ise epilepsi sara hastalığı dahil olmak üzere daha farklı ve ciddi nörolojik sorunlara sebep olabilir. Menenjit yani beyin zarı iltihabı, ensefalit epilepsiye yol açan bazı enefksiyon türleridir.

Hastalıklar: Beyin hücresini etkileyen herhangi bir hastalık epilepsiye yol açabilir. Yaşlılarda görülen epilepsi, demans hastalığından kaynaklanabilir. Kalp krizi sonucu beyne ulaşan kanın kesintiye uğraması, beyin hücrelerinin kalıcı şekilde zarar görmesi epilepsi sara hastalığı için nedenler arasındadır.

Doğum öncesi hastalıklar: Anne karnında gelişim gösteren bebeğin beyni, annenin bilinçsiz beslenmesi, gebelikte enfeksiyonel bir hastalık yaşanması ya da oksijen eksikliği nedeniyle zarar görebilir. Bu durumda epilepsi gelişebilir.

Gelişimsel bozukluklar: Otizm ya da nörofibromatözis gibi bazı gelişim bozuklukları epilepsi sara hastalığına neden olabilir.

Epilepsi sara hastalığı tetikleyiciler
Epilepsi sara hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Epilepsi sara hastalığı tedavisinde ilk önce yaşanılan epilepsi türünün net olarak teşhis edilmesi gerekir. Tedavide ilk tercih edilen yöntem genellikle anti-epileptik ilaçlardır. Kullanılan bu ilaçlar sayesinde hastaların yaklaşık %70 gibi bir oranında nöbetler kontrol altına alınabilmektedir. İlaç kullanımı genelde 2. Epilepsi nöbeti yaşanmadan başlatılmaz. Şayet MR ile beyin hasarı saptanmışsa ya da felç gibi beyin hasarına neden olan bir etken görülmüşse ilaç tedavisi 1. Nöbetten sonra başlayabilir.

Bazı epilepsi sara hastalarında cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Cerrahide amaç beynin epilepsi nöbetlerine sebep olan kısmının diğer dokulara zarar verilmeden alınmasıdır. Cerrahi sonrasında ciddi komplikasyonların gelişme olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle en son tercih olarak düşünülür.
" } ] }