{ "title": "Epilepsi Tedavisi", "image": "https://www.Epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 01:35:17", "author": "Zihniye", "article": [ { "article": "
Epilepsi tedavisi, nöbetlerin kontrol altına alınmasıyla gerçekleşir. Hastalık bilinç kaybının olduğu ya da olmadığı ve istemsiz hareketlerle yaşanmaktadır. Hastalarda farklı şekillerde yaşanan nöbetler gelişir. Bu nöbetler sırasında yaşananlar, nöbetlerin süresi ne kadar aralıklarla nöbet geçirildiği tedavi için önem taşımaktadır. Hastalık doğuştan olabileceği gibi beyin travmaları, tümörler, menenjit gibi hastalıklar sebebiyle sonradan gelişebilir. Ergenlik döneminde gelişen hastalıkların tedavisi için, altında yatan etkenlerin iyi araştırılması gerekir. Sadece hareketlerin ani olarak uyarıldığı nöbetlerde bilinç kaybı yaşanmaz. Genel olarak beyni etkileyen nöbetlerde bilinç kaybı görülür. Genelleme yapılırsa bilinç kaybının yaşanmadığı nöbetler daha fazla görülmektedir.

Epilepsi tedavisi nasıl yapılır?

İlaç tedavisi: Hastaların nöbet sırasında arka arkaya yeni nöbetler geçirme riski bulunduğundan, nöbetler arasında hayati bir risk söz konusudur. Hastanın komaya girmesi halinde mutlaka tedavi altına alınmalıdır. Bunun dışında nöbetlerin istenmeyen, uygunsuz hallerde meydana gelmesi, hastanın tehlikelerle karşılaşmasına sebep olabilir. Nöbetlerin yaşanması hasta için kısıtlı bir yaşam demektir. Hasta araç kullanamamak, dilediği mesleği seçememek gibi kısıtlamalarla karşılaşmaktadır. Hastaların ağır olması durumunda solunum sistemi görev yapamayacağından, hastanede uygulanacak ilaç tedavisi, diğerleri için evde uygulanabilir. Uygulanan ilaç tedavisi sonunda, nöbetlerin kesilmesi halinde doktor ilaçların kesilmesine karar verebilir. Hastalığın tedavi edilebilmesi için sadece nöbetlerin bastırılmaması, altta yatan sebebinde tedavi edilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse, hasta beyin tümörü sebebiyle bu sorunu yaşıyorsa hem epilepsi tedavisi hem de tümör tedavisi bir arada yapılmalıdır. Böyle yapılmadığında ilaçlar sadece nöbet geçirilmesini önleyecek, ilaçlar bırakıldığında nöbetler tekrar yaşanacaktır. Hastalara uygulanacak ilaç tedavisi, yaşanan nöbetlerin durumuna göre tespit edilecektir. Verilen ilaçlar doktorun önerdiği dozlarda ve düzenli olarak alınmalıdır.

Cerrahi yöntemler: Kullanılan ilaçların hastaları tedavi etmekten uzak olması durumunda, bazı epilepsi türlerinde cerrahi müdahale yapılabilir. Yapılan ameliyatlarda, hastada nöbetlere sebep olan beyin bölümü dikkatlice alınır. Bu hastaların %90 oranda iyileştiği gözlemlenmiştir. Bunların dışında corpus callosumun denilen ayrık beyin ameliyatları, disfonksiyona sebep olabileceğinden fazla tercih edilmez.

Pil tedavisi: Tedavi olanakları içinde pil tedavisi de bulunmaktadır. Burada boynun yanında bulunan vagus siniri uyarılarak beyne uyarı gönderilir. Uygulama göğüs bölgesine bir pil yerleştirilerek yapılıyor. Tam iyileşme sağlamadığından dolayı genellikle tercih edilmeyen bir yöntemdir.
" } ] }