{ "title": "Epilepsi Yan Etkileri", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/epilepsi-yan-etkileri.jpg", "date": "20.01.2024 05:41:38", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Epilepsi Yan Etkileri, epilepsi hastalığının kendisine bağlı yaşanan semptomatik rahatsızlıkların yanında epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların sebep olduğu bazı durumları da kapsayan kişinin günlük hayatını etkileyebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Epilepsi halk dilinde bilinen adıyla sara hastalığı, son derece zor ve tedavisi ise bir o kadar zaman alan bir beyin hastalığıdır.

Epilepsi Yan Etkileri Nelerdir?

Epilepsi hastalığı, özellikle çocukluk yıllarında başlayan ve çeşitli tiplere ayrılan zor bir beyin hastalığıdır. Bazı tipleri hafif ataklarla ve kullanılan hafif dozdaki ilaçlarla sabitlenip kişiyi yaşamını etkileyecek kadar rahatsız etmese de özellikle karmaşık tip diye belirlenen nöbetler ile seyreden türü son derece katlanılması zor ve yaşamı etkileyen durumlara sebep olur. Epilepsi hastalarının zaman zaman atak dönemlerinde yaşadığı, baygınlık geçirme, ağızda köpürme, gözlerin kayması, çenenin kilitlenmesi ve çırpınma halleri o kadar şiddetli olabilir ki, az gelişmiş toplumlarda bu durum cin musallat olması ya da şeytan çarpması olarak bilinir ve genellikle dini yöntemlerle baş etmeye çalışılır. Epilepsi tedavisinde son derece kuvvetli ilaçlar kullanılır ve bu ilaçların yan etkileri de kişinin günlük hayatını kötü etkiler hatta sürekli bir işte çalışması veya aile hayatı kurması zor olabilir.

Epilepsi hastaları, şiddetli ışığa ve yüksek sese duyarlı olurlar. Özellikle seri halde birbirini takip eden ses ve görüntüler epilepsi krizine sebep olabilir. Birinci tip epilepsi daha hafif seyreder ve düzenli ilaç kullanımı ile ataklar azalaır hatta uzun yıllar atak geçirmeden kişi hayatını devam ettirebilir. İkinci tip epilepside ise kişi birçok şeye duyarlı hale gelebilir. Atak anlarında kısa süreli hafız kaybı, zekâ geriliği, öğrenim güçlüğü gibi yan etkiler görülebilir. Atak geçiren kişi özellikle çenesini çok sıkı kapatacağı için dilini ısırabilir ve koparabilir hatta boğazına takılan dil parçası sonucu ölüm vakaları belirtilmiştir. Bazı ataklar ise köpüren ağzın çok sıkı kapanması sebebi ile boğulma olayları ile sonuçlanmıştır. Epilepsi krizi geçiren hastaya ilk yapılacak müdahalelerden biri, hastayı yan çevirmek ve dilini bir kaşık ya da sert düz bir nesne yardımı ile dışarı almaktır. Bu sırada el ile müdahale edilir ise hasta çenesini çok sıkı kapatacağı için ısırabilir ve müdahale esnasında yaralanmalar olabilir.

Epilepsi İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?

Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar özellikle, sersemlik, görme kaybı, hafıza kaybı, çift görme, sürekli uyku hali, gün içinde enerjinin çok düşük olması gibi yan etkilere sebep olabilirler. Özellikle çocuklarda okulda başarısızlık ya da aşırı hareketlilik gibi kendini gösterebilir. Epilepsi hastaları özellikle mantar ilaçları ya da antibiyotik grubu ilaçları asla doktora danışmadan içmemelidir. Bu gruptaki ilaçların epilepsi krizlerini tetiklediği bilinmektedir. Epilepsi hastaları stres ve uykusuzluktan uzak durmalı ve alkol almamalıdır.
" } ] }