{ "title": "Gebelikte Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/gebelikte-epilepsi.jpg", "date": "19.01.2024 15:31:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte epilepsi, beyin hücrelerinin anormal şekilde uyarılması sonucu ortaya çıkan nörolojik hastalık olan epilepsi, istem dışı kasılmalarla karakterize olan bir hastalıktır. Epilepsi, günümüzde migrenden sonra gebelik döneminde en sık görülen ikinci nörolojik hastalıktır.

Gebelikte epilepsi neden olur?

Gebelikte epilepsi hastalığının en önemli nedenleri;
Epilepsi, beynin bir bölümüyle sınırlı kalabileceği gibi beynin tamamına kadar da yayılabilir. Eğer beynin bir bölümünde etkiliyse bu durum kısmi nöbet olarak tanımlanır. Beynin tamamını etkiliyorsa yaygın nöbet olarak tanımlanır. Şayet beynin bir kısmından başlayarak tüm beyni etkisi altına alıyorsa ikincil nöbet olarak tanımlanır.

Gebelikte epilepsi anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Gebelikte epilepsi hastalığı olan anne adayları gebelik boyunca bebekleri için endişe duyabilir. Epilepsi hastalığı olan anne adaylarının büyük kısmı sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir. Ancak bazı durumlarda epilepsi hastası olan anne adaylarında ölü bebek riski oldukça fazladır. Aynı zamanda epilepsi hastası olan gebelerde, kanama, erken doğum, bebekte gelişme geriliği, epilepsi nedeniyle kullanılan ilaçlara bağlı olarak doğumsal anomali riski de fazladır. Gebelikte epilepsi için ilaç kullanılmadığında epilepsi nedeniyle yaşanan nöbetlerden dolayı bebekte fiziksel zedelenme, gelişme bozukluğu ve ölüm riski daha yüksektir.

Gebelikte epilepsi için ilaç kullanmak bebeğe zarar verir mi?

Epileptik gebelerin tedavi amaçlı mutlaka ilaç kullanması gerekmektedir. Antiepileptik ilaçlar yaşanacak nöbetlerin kontrol altına alınmasını sağlar. Kullanılan ilaçlar nöroloji uzmanı tavsiyesi ve takibi altında olmalıdır. Epilepsili anne adayları epilepsi olamayan anne adaylarına nazaran gebelik komplikasyonlarına daha yatkındır. En önemli komplikasyon da nöbetlerde artış yaşanmasıdır. Yaşanan nöbetler nedeniyle anne adayları düşebilir ve ciddi anlamda incinebilir. Gebelikten önce kullanılan ve gebe kalındıktan sonra devam edilen ilaçlar, gebelik döneminde vücutta değişik etkiler gösterebilir. Bu durum ilacın vücut için gerekenden daha az ya da fazla olmasına sebep olabilir. İlacın vücutta yaptığı zehir etkisinde artma ya da ilaç dozunun yetersiz olması gözlemlenebilir. Epilepsi her gebede aynı etkilere yol açmaz. Her gebelikte farklı etkiler yaşanabilir. Doktorun ilaç dozunu dikkatli ayarlaması ve bebeği takip etmesi gerekir. En önemli ayrıntı da kullanılacak olan ilaçların doktor tavsiyesi haricinde kullanılmaması gerekir.

Gebelikte epilepsi varlığında gebelik nasıl takip edilmelidir?

Epilepsi hastası gebelerin nörolog ve kadın doğum uzmanı tarafından takip edilmesi gerekir. İkili test, üçlü tarama ve ultrason taramaları kesinlikle ihmal edilmeden yapılmalıdır. Doğum öncesi yine gerekli planların detaylı şekilde planlanması gerekir.
" } ] }