{ "title": "Hamilelikte Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/hamilelikte-epilepsi.jpg", "date": "19.01.2024 23:44:47", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Hamilelikte Epilepsi, epilepsi, beyin içerisindeki sinir hücrelerinin anormal, olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapmasından dolayı ortaya çıkan bir hastalık, nörolojik bozukluktur. Sürekli tekrarlanan ve önceden tahmin edilemeyen nöbetler halinde gerçekleşir. Bahsettiğimiz gibi epilepsi, kronik bir hastalık olduğundan dolayı eski dönemlerde epilepsi hastası olan kadınlara gebe kalmamaları tavsiye edilirdi. Lakin çağımızda gebelik takibinde sağlanan gelişmeler ile epilepsi olan kadınların %90 oranında sağlıklı bebekler doğurmasını sağlamaktadır.

Epilepsi Hastalarının Gebe Kalması

Epilepsi olan kadınlarda da her kadında görülebilecek jinekolojik problemler görülebilir ve gebe kalmaları zorlaşabilir. Fakat epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da gebe kalmayı zorlaştırdığı bilinmektedir.

Gebe Kalındıktan Sonra Epilepsi Hastalığı

Maalesef ki epilepsi nöbetleri bayılma şeklinde de gerçekleşebildiği için bebeğin sağlıklı doğması için çok riskli bir durumdur. Hamile kalan epilepsi hastalarının 1/3'ünde epilepsi nöbetleri artar iken 2/3'ünde epilepsi nöbetlerinin değişmediği veya azaldığı bilinmektedir. Bu epilepsi nöbetlerinin artma sebebi ise epilepsi ilaçlarıdır. Bu ilaçlar gebelikte vücudun daha farklı çalışmasına neden olabilir ve sizinle ilgilenen hekiminiz ilaç değiştirmek zorunda kalabilir. Fakat epilepsisi kontrol altına alınmamış hamilelerde epilepsi nöbetleri aşırı sıklaşabilir. Bu yüzden de hamilelikte epilepsi tedavisinde önemli nokta ise düzenli takip ve düzenli ilaç kullanımıdır.

Hamilelikte Epilepsinin Bebeğe Etkisi

Geçirilen epilepsi nöbetlerinin boyutu farklı derecede çeşitli komplikasyonlara neden olur. Epilepsisini kontrol altına almayı başarmış ve kısmi veya yok denecek kadar az epilepsi nöbeti geçiren hamilelikte, bebek en az düzeyde etkilenir. Epilepsi nöbetinin boyutu arttıkça doğal olarak bebeğe olan etkisi de artacaktır. Bu nöbetler zaman zaman anneye zarar verebilecek boyuta bile gelebilir. Epilepsi nöbetlerinden dolayı tonik-klonik nöbet esnasında nefes alıp vermede kesintiler olabilir. Bu nefes alıp vermede gerçekleşen kesinti anneyi çok az düzeyde etkilese de bu olay, bebekte bir oksijen eksikliğine yol açabilir. Klonik nöbet bittikten sonra da annenin kalp atışı yarım saat kadar yavaş atabilir. Bu iki durumda da bebekte travmalar meydana gelebilir. Hamilelikte epilepsinin son üç ayında bu bahsi geçen tonik-klonik nöbet en büyük riski oluştururlar. Çünkü bu son üç aylık dönemde bebeğin beyni gelişir ve bebeğin ihtiyacı olan oksijen miktarı daha fazladır.

Hamilelikte Epilepsi İken Kullanılan İlaçların Bebeğe Zararı

Hamilelikte kullanılan epilepsi ilaçlarının bebeğe ve anneye olan etkisi uzun yıllar boyunca araştırmalara konu olmuştur. Hamilelikte birden fazla epilepsi ilacının kullanılması durumunda bebekte anomali riskinin arttığı bilinmektedir. Epilepsi ilaçlarının kullanımı bebekte folik asit miktarını düşürerek omurilik ve beyin bozuklukları riskini arttırdığı ve hatta epilepsi anneden doğan bebeklerin epilepsi hastası olmayan annelerden doğan bebeklere oranla 2-3 kat daha anomali hastalığı riski taşıdığı tespit edilmiştir. Antiepileptik ilaç sendromu ise özellikle epilepsi ilacı kullanan annelerin bebeklerinde görülmektedir.

Bebeklerde bazı doğumsal kalp hastalıkları, yarı damak, yarı dudak, omurga ve beyin defektleri, idrar yolu hastalıkları, zihinsel ve nörolojik bozukluklar gibi riskler maalesef ki olmaktadır. Pek fazla görülmese de doğumdan sonra bebeklerdeki K vitamini eksikliğinden kaynaklanan kanda pıhtılaşma bozuklukları olabileceği de tespit edilen hastalıklar arasındadır.

Hamilelikte Epilepside Bebek İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Epilepsi olan kişilerin hamileliklerini sağlıklı geçirebilmek ve sağlık bir bebek doğurabilmek için yapması zorunlu olan bazı adımlar vardır. Hamile kalmadan önce Uzman bir hekime danışmalı ve hekim, tedavi geçmişinize bakarak, kullandığınız epilepsi ilaçlarını kontrol ederek bu ilaçları değiştirmeniz veya değiştirmemeniz konusunda yardımcı olmalıdır. Epilepsi ilaçları kullanırken yukarıda da bahsettiğimiz folik asit alınıp alınmaması konusunda da hekiminizle görüşmelisiniz. Çünkü hamilelik öncesinde veya hamilelik sırasında alınan folik asit bebeğinizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Daha önceden kullandığınız veya devam etmek olduğunuz epilepsi ilaçları, vücudunuzdaki folik aside karşı direnç oluşturarak folik asit seviyenizi düşürebilir ve dışarıdan folik asit alma ihtiyacı gerekebilir.
" } ] }