{ "title": "Ketojenik Diyet Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/ketojenik-diyet-epilepsi.jpg", "date": "21.01.2024 03:40:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ketojenik diyet epilepsi, hastalarında ortaya çıkan nöbetlerin önlenmesi açısından oldukça yararlıdır. Bu diyet karbonhidrat bakımında düşük besinleri, yağ oranı bakımından yüksek besinlerin tüketilmesi esasına dayanmaktadır. Diyet sağlıklı bir yaşamı vaat etmektedir. Burada tüketilen besinlerdeki kaloriler genellikle yağlardan meydana gelir. Şeker ve nişasta gibi karbonhidratlar azaltılmakta, tüketilen protein yükseltilmektedir. Vücut gereksinim duyduğu enerjiyi sağlarken, yağı metabolize eder ve yağ asidinden meydana gelen ketonlar oluşur. Hücreler ketonları yakıt olarak kullanmakta ve şekere ihtiyaç duymamaktadır. Bu sayede vücuttaki enflamasyon azalmakta ve vücut direnci de artmaktadır.

Ketojenik diyet epilepsi tedavileri arasında en eski olanıdır. Vücudun uzun süre aç kalması ya da açlık metabolizmasının devamı için hazırlanmış bir diyettir. Açlık halinde vücut yağ yakarak ketonları üretir. Epilepsi hastalarının bir kısmında açlık döneminde nöbetlerin azaldığı veya kaybolduğu bilinmektedir. Ketojenik diyet sıkı bir şekilde uygulandığında epilepsi hastalarına faydalı oluyor. Diyete devam eden çocuklarda genellikle kilo alma olmaz ya da diyet süresince çok büyümez. Ketojenik diyet daha çok Lennox Gastaut sendromu gibi kontrol edilmesi zor olan epilepsi hastası çocuklarda uygulanır. Bu epilepsi türü genellikle zekâ geriliği ve felç gibi nörolojik sorunları olan çocuklarda görülür. Tedaviye karşı da oldukça dirençlidir. Bu epilepsi hastalarında ketojenik diyet ilaç tedavisi kadar başarılı sonuçlara neden olur. Bu yüzden 2-12 yaş arasında epilepsi tanısı konan ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen çocuklara ketojenik diyet tavsiye edilir. Bu diyet ayrıca kısmi nöbetler içinde oldukça etkili olur.

Ketojenik diyet epilepsi hastalarında uygulanırken genellikle açlık süreciyle başlar. Bu süreç vücutta büyük oranda keton üretimi oluncaya kadar devam eder. Hastalarda bu ilk süreç hastanede geçer. Burada hastadaki kusma, dehidrasyon, kan şekeri düşüklüğü, nöbetler gibi ortaya çıkabilecek yan etkiler daha kolay gözlenir. Bu dönemde ilaçlarda yeniden düzenlenebilir. Epilepsi hastaları bu diyeti uygulandıkları zaman daha mutlu olurlar. Ketojenik diyet epilepsi hastalarındaki etkisini değerlendirmek için en az 2 aylık bir süreç uygulanmalıdır. Diyetin etkisi olumlu olursa, 2 yıl kadar diyet sürdürülmelidir. Hastalarda bu sürede ilaçlarda azaltılabilir. Bu dönemde hastaların ketojenik diyet konusunda Uzman bir diyetisyen, hemşire ve nörolog doktor tarafından izlenmesi önerilir. Bu konuda kurulmuş özel epilepsi klinikleri de vardır. Hastalar gerekirse burada yatarak ya da sürekli kontrol edilerek tedavi edilebilir.

Ketojenik diyet epilepsi hastalarında nasıl uygulanır, neler yenebilir?

Ketojenik besinler arasında yumurta, fındık, fıstık, et, tereyağı, kaymak, peynir, yağlı balıklar vardır. Düşük karbonhidrat içeren besinler arasında ise ıspanak, marul, karnabahar, salatalık, kereviz, mantar, soğan, brokoli, pırasa, sarımsak vardır. Ketojenik diyet sırasında epilepsi hastalarının yememesi ya da az yemesi gereken besinler arasında ise işlenmiş hazır gıdalar, gazoz, mısır, makarna, bira, ekmek, kek, börek, pasta gibi besinler vardır. Diyet uygulanırken karbonhidrat proteinin dörtte biri kadar olmalıdır. 4 yağ kalorisi yanında 1 karbonhidrat kalorisi alınmalıdır. Gün içinde alınan kalorinin %80 kadarı yağ, %20 kadarı karbonhidrat olmalıdır.
" } ] }