{ "title": "Parsiyel Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/parsiyel-epilepsi.jpg", "date": "21.01.2024 14:51:02", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Parsiyel epilepsi; Epilepsi hastalığı genetik olan bir hastalık olup kişilerde beyin fonksiyonlarının tam olarak çalışmamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Yani bir beyin hastalığıdır. Beyin bütün vücudun kontrol mekanizması olduğundan burada olan Epilepsi hastalığı tüm vücudu etkilememektedir. Parsiyel Epilepsi, hastalıkta oluşan nöbetlere denir. Bu nöbetler hastalarda iki şekilde gözlemlenir. Bu nöbetlerin isimleri basit parsiyel nöbet ve kompleks parsiyel nöbettir. İki nöbeti birbirinden ayıran fark ise basit parsiyel nöbetlerde hasta bilincinin tümüyle açık olmasıdır. Ancak bu kişinin nöbeti, kontrol altına alabileceği veya durdurabileceği anlamına da gelmez.

Parsiyel Epilepsi nöbet çeşitleri

Basit Parsiyel nöbet

Bu nöbet çeşidinde hastada olan elektriksel aktivite bozukluğu beynin çok küçük bir kısmında meydana gelir. Hastanın nöbet anında yaşadığı durumlar neticesinde beynin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlıdır.

Etkilenen bölgeler
Buradan da anlaşılacağı üzere nöbet belirtilerini çok iyi anlaşılmasında çok büyük bir önem vardır. Hasta yakınları ve hastanın nöbet belirtilerini doğru anlaması ve dikkat etmesi doktorun hastaya müdahalesini kolaylaştırır. Nöbetin hangi kısımdan kaynaklandığına kara vermesinde ve bulgular doğrultusunda hangi yarı kürede olduğunun anlaşılmasında çok etkili olur.

Kompleks Parsiyel nöbetler

İkinci nöbet şekli olan bu parsiyel nöbette bilinç etkilenmesi olur. Bilincin etkilenmesi hastada her zaman bayılmaya neden olmaz ama hasta hiçbir şekilde geçirdiği nöbeti hatırlamaz. Yani hastada hafıza kusuru oluşur. Kompleks parsiyel nöbetler hastada otomatizmler ile seyredebilir. Kompleks parsiyel nöbetlerde hastada yutkunma, çiğneme, yalanma, şaşkın bakışlar, elbiselerini çekiştirme, etrafta anlamsız bir dolaşma gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Parsiyel epilepsi nöbetleri beynin karmaşık yapısından ötürü beynin hangi kısmında kaynaklandığını belirlemek gerekir. Bu nöbetler beynin herhangi bir yerinden kaynaklanabilmekte olup, çoğunlukla temporal lobda meydana gelmektedir.
" } ] }