{ "title": "Uykuda Epilepsi", "image": "https://www.epilepsi.gen.tr/images/uykuda-epilepsi.jpg", "date": "21.01.2024 13:36:07", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Uykuda epilepsi, birçok kişide görülen epilepsi hastalığı olan kişiler oldukça stresli olurlar. Her yaş grubunda olan bu hastalık halk dilinde ise sara olarak bilinmektedir. Bu tür hastalıkta olan kişilerin nöbet ve atak geçirmeleri mümkündür. Bazı hastalar ise çok farklı ataklar geçirirler. Bu nedenle epilpesi olan kişilerin atak geçireceği zaman ve yeri belli olmaz. Bu sebepten dolayı ise çok dikkatli olmaları gerekir. Epilepsi hastalığı 40 çeşit olarak bilinmektedir. Her epilepsi hastası farklı nöbetler geçirir. Bunun yanı sıra uykuda epilepsi nöbeti olması mümkündür. Böylesi bir durum çok sık yaşanmayabilir, fakat olması ihtimal vardır. Uykuda yakalanan hasta hiçbir şey hatırlamaz ve bilinçsizce davranış ve hareketler yapar. Yapılan hareketlerde hasta biri ile kavga ediyormuş gibi davranır, bu esnada gözleri kapalı olmaktadır. Uykuda epilepsi atakları çok sık olan hastaların doktoruna mutlaka haber verilmelidir.

Böylesi bir durumda hasta olan kişi ataklarını gündüz geçirmiyor ise bu normal olan bir durumdur. Epilepsi hastası bu atağı gece geçiriyordur. Bilinmelidir ki bu tür hastalıklarda hastaların nöbet ve atak geçirme saatleri belli olmaz. Nöroloji doktorunuza bunu bildirerek bazen hastanın ilaç dozajının artması gerekebilir. Uykuda epilepsi kimseye bir zarar vermez hasta sadece kendisi çok şiddetli ağrı çekmektedir. Birçok kişinin epilepsi hastasının nasıl nöbet geçirdiğini bilmez. Bu sebeple bu nöbetlere veya atak anını gören kişiler korkabilirler veya hasta ayakta yakalanır ise tavrı sarhoş olan bir insanın görüntüsünü andırabilir. Bu nedenle gören kişiler yanlış düşüncelere kapılıp hastadan uzaklaşırlar.

Uykuda epilepsi olan hastalara ne yapılmalıdır: uyku esnasında hasta epilepsi nöbeti olduğunu bilemez. Bu durumda mutlak yanında biri vardır. Hastanın yanında olan kişi kesinlikle o durumda hastaya müdahale etmemeli. Çünkü bu durumda hasta onun farkına varmaz. Hasta yakını beklemeli atak bitene kadar. Birçok epilepsi hastalığında doğru yani hastaya yarayan ilaç bulunur ise hastanın daha az atak geçirmesi sağlanır. Fakat dediğim gibi bu hastalık üzerinde doktorun hastasında ilacı belirlemesi için birkaç ilaç üzerinde hastada kullanılarak hangisi iyi gelecek diye dener.

İyi gelen ilaçlar belirlenene kadar hasta uykuda epilepsi olması mümkündür. Hasta olan kişiler normal hasta olmayan kişiler gibi her türlü sosyal etkinlikten faydalanarak yaşam alanlarını eğlenceye çevirebilirler. Unutulmamalı ki hasta olan insanların daha duyarlı davranmaya ihtiyaçları vardır. Sonuçta epilepsi hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız.
" } ] }