Epilepsi Genetik Midir?
11 Temmuz 2024

Epilepsi Genetik Midir?

Epilepsi Genetik Mi?

Epilepsi, genetik yatkınlığın önemli bir rol oynadığı karmaşık bir hastalıktır. Epilepsi, beyin fonksiyonlarındaki bozukluklar sonucunda ortaya çıkan, kasılmalar, bilinç kaybı gibi semptomlarla kendini gösteren ve tedavisi zor olan bir hastalıktır. Epilepsi hastalığının belirtileri kişinin yaşına ve bireysel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bu hastalık, beyinde anormal elektrik aktivitelerinin yayılması sonucunda ortaya çıkar ve vücudun birçok organ ve sistemini etkileyebilir.

Epilepsi Hastalığının Belirtileri
  • Kasların gerilmesi,
  • Otonom sistemin etkilenmesi,
  • Sindirim sisteminin etkilenmesi,
  • Göz ve kalp organlarının aynı anda etkilenmesi gibi çeşitli semptomlarla kendini gösterir.
Epilepsi, sadece halk arasında bilindiği gibi vücut kasılmalarıyla sınırlı bir hastalık değildir. Göz seğirmesi, sadece kusma, bazen sıcak basması veya derin dalmalar gibi belirtilerle de seyredebilir. Toplumun bildiği vücut kasılması ve hastanın kendini kaybetmesi, epilepsi belirtilerinin sadece bir kısmıdır.

Epilepsi Genetik Mi?

Epilepsi hastalığının belirtileri yaşa ve hastaya göre değişir. Yeni doğan bebeklerde epilepsi belirtileri yutkunma ve yalanma şeklinde görülebilir. Ayrıca, ayaklarda bisiklet pedal çevirir gibi hareketler gözlemlenebilir. Süt çocukluğu döneminde ise tüm vücutta kasılmalar ve dalmalar gibi belirtiler ortaya çıkar. Erişkinlerde ise hayal görme, kol ve bacaklarda uyuşma, belli başlı anıları hatırlayamama gibi belirtiler görülebilir. Yetişkinlerde ise belli zaman boşlukları, tüm vücut hareketlerini kontrol edememe, baş dönmeleri, belirli yerlerde uyuşmalar ve kusmalar gözlemlenir. Yaş ilerledikçe hastalığın belirtileri de artar.

Epilepsi Hastalığının Nedenleri
  • Kafa yaralanmaları,
  • Beyin tümörleri,
  • Felç,
  • Zihinsel gerilik,
  • Genetik yatkınlık gibi çeşitli nedenleri vardır. Ailede epilepsi hastalığı olan biri varsa, aileye yeni gelen bireylerde de epilepsi görülme olasılığı daha yüksektir. Özellikle bazı epilepsi hastalarında genetik yatkınlık kanıtlanmıştır.
Bir başka varsayımda ise, tek yumurta ikizlerinden birinde epilepsi olması, diğerinde olmaması genetik yatkınlığı sorgulama nedeni olmuştur. Hastalığın oluşumu değişken bir yapıda olup, genetik mi değil mi demekten ziyade, hastalığın olduğu bir ailede olma olasılığı yüksek bir potansiyel içermektedir. Yani epilepsi hastalığı doğuştan olmuşsa, genetik faktörler etkilidir. İkiz bebeklerde bile bu hastalık sadece birini etkileyebilir, diğer ikiz normal gelişimini sürdürebilir. Bu da insan vücudunun karmaşık yapısını bir kez daha ortaya koyar. Ne kadar araştırılsa da, insan bedeni hala bilinmezlikleri çok olan bir yapıdır. Sadece beyin organı bile halen tam olarak anlaşılamamıştır.

Sağlıklı kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Epilepsiyim

01 Haziran 2024 Cumartesi

Ben bişey sormak istiyorum 22 yıldır epilepsiyim sadece kan vermek ve eeg dışında hiç bir yöntem kullanılmadı bi tane mr ım dAhi yok bu doğru ni tedavi yöntemimi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Epilepsiyim,

Öncelikle, geçirdiğiniz süreç hakkında anlayışla yaklaşıyorum. Epilepsi tedavisinde kullanılan yöntemler kişiden kişiye değişebilir. Ancak, 22 yıl boyunca sadece kan testleri ve EEG ile takip edilmenizin yeterli olup olmadığını sorgulamanız oldukça doğal. MR, epilepsi teşhis ve tedavi sürecinde önemli bir araçtır çünkü beyin yapısındaki olası anormallikleri tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, tedavinizle ilgili endişelerinizi doktorunuzla paylaşmanız ve MR gibi ek tetkikler hakkında bilgi almanız iyi olabilir. Sağlıklı günler diliyorum.

2. Cevap
cevap

Lebâbet

Epilepsi tanısı eeg yöntemiyle ortaya cıkar, cünkü eeg sinir sistemiyle alakalı bir film epilepsi için mr gerekmez.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Nöbetleri

Epilepsi Nöbetleri

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Epilepsi Genetik Midir?

Epilepsi Genetik Midir?

Güncel

Epilepsi Atakları Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Atakları Belirtileri ve Tedavisi